آموزش های کاربردی

بیزوکس چیست و چه کاربردی دارد؟

بیزوکس چیست و چه کاربردی دارد؟

در این مقاله به موضوع ” بیزوکس چیست و چه کاربردی دارد؟ ” پرداخته شده است. بیزوکس در واقع  همان موم زنبور عسل است و از نظر ظاهری و خصوصیات فیزیکی می توان گفت این موم‌ها، در حالت عادی به صورت جامد و بی شکل اند و مانند پلاستیک نرم هستند. اما در صورتی که سرد شوند، خشک و شکننده می شوند. این نوع موم، یک ماده طبیعی با کاربردهای شگفت انگیز است. از مومیایی لب گرفته تا ساخت شمع بیزوکس، و حتی نگهدارنده مواد غذایی بدون پلاستیک. همچنین در طب سنتی، صنایع دارو سازی، نساجی و … بسیاری از صنایع دیگر کاربرد دارد. به طوری که امروزه کمتر صنعتی است که از این موم استفاده نکند. اگر به تاریخچه استفاده از این موم نگاهی بیندازیم، مشاهده خواهید کرد که در زمان‌های قدیم نیز استفاده از این ماده طبیعی شگفت انگیز باب بوده است. رومیان از آن در کوزه گری، رنگرزی و نساجی استفاده می کردند و همچنین برای تامین روشنایی از زمان های بسیار قدیم از آن بهره می بردند. در واقع برای اولین بار شمع با موم طبیعی به وسیله یونانی‌ها با نخ کتانی ساخته شد.

در واقع یکی از کاربردهای مهم موم بیزوکس، شمع‌سازی می باشد. چرا که به نسبت سایر موم‌های موجود در بازار، سالم‌تر هستند و حتی برای پاکسازی هوای محیط نیز قابل استفاده می باشند. در واقع به دلیل طبیعی بودن، خاصیت ضد آلرژی نیز دارند و برای افرادی که حساسیت زیادی به بو دارند، گزینه مناسبی است و بسیار مطبوع و ملایم می‌باشد. در ضمن در مقایسه با سایر شمعها، مدت زمان سوختن طولانی تری دارند. در واقع قابل بازیافت و سازگار با محیط زیست نیز می باشند. با روشن کردن شمعی که از موم زنبور عسل ساخته شده، می توان به بالا بردن خلاقیت و تمرکز کمک کرد به دلیل اینکه تحریک کننده غده هیپوفیز می باشند. دلیل اینکه مصریان باستان از این موم برای مومیایی کردن اجسادشان استفاده می کردند، این است که عمر طولانی دارند و هرگز فاسد نمی شوند.

کاربرد موم بیزوکس

  1. نساجی
  2. کاغذ سازی
  3. ساخت آدامس
  4. ساخت انواع چسب
  5. ساخت انواع مواد ضد آب
  6. ساخت قالب دهان و دندان
  7. ساخت قالب در ریخته گری
  8. ساخت جلا دهنده چرم و نخ
  9. ساخت جلا دهنده لوازم و وسایل منزل
  10. ساخت پماد، کرم ، پوشش روی قرص ها و…

کاربرد موم بیزوکس

10 خاصیت شگفت انگیز موم بیزوکس

  • یک ماده کاملا طبیعی

موم زنبور عسل که از لانه زنبور عسل به دست می آید، یک ماده کاملاً طبیعی است که مستقیماً از مادر طبیعت است. زنبورهای عسل از عسل و گرده گل برای تولید موم استفاده می کنند. برای تولید تنها 0.45 کیلوگرم موم زنبور عسل حدود 3.6 کیلوگرم عسل لازم است.

  • آنتی باکتریال

موم زنبور عسل مانند عسل دارای خواص ضد باکتریایی است که به تمیز نگه داشتن مواد و کاهش خطرات آلودگی کمک می کند. به همین دلیل می توان از آن برای ساخت پماد و کرم برای درمان‌های پوستی استفاده کرد.

  • ضد قارچ

از دیگر خواصی که این موم شگفت انگیز دارد، خواص ضد قارچی است که از رشد مخمرها و سایر قارچ‌ها جلوگیری می کند.

  • خوراکی

این موم در صورت مصرف، غیر سمی و بی خطر است به همین دلیل برای ساخت یک مومیایی لب عالی  به نظر می رسد.

  • ساخت شمع ارگانیک

برخلاف شمع‌های ساخته شده از موم دیگر مثل پارافین، شمع‌های موم زنبور عسل روشن‌تر و تمیزتر می‌سوزند. در ضمن به تصفیه هوا نیز کمک می‌کنند. در ساخت این شمع‌ها از هیچ اسانس و رایحه ای استفاده نمی شود اما زمانی که می سوزد، بوی بسیار مطبوعی دارد. برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله “ همه چیز درباره شمع بیزوکس ” را مطالعه نمایید.

  • ضد آب

خاصیت جالب و شگفت انگیز این موم طبیعی، ضد آب بودن آن است. در گذشته این موم برای ضد آب کردن کفش و کمربند و چادر و … استفاده می شده است. با مالیدن این موم به سطح مورد نظر و نفوذ آن به الیاف، از نفوذ آب به آن جلوگیری می کردند. در ضمن از این موم به عنوان درز گیر نیز استفاده می کردند.

  •  مرطوب کننده

موم زنبور عسل را برای ساخت لوسیون‌ها و مرطوب کننده‌ها نیز استفاده می کنند. این ماده طبیعی به محافظت از خشکی پوست، لب‌ها و مو‌ها کمک شایانی می کند.

  • سازگار با محیط زیست

همان طور که گفته شد، موم زنبور عسل یک ماده طبیعی و غیر سمی است به دلیل اینکه مستقیما از زنبور عسل گرفته می شود. به همین دلیل یک ماده سازگار با محیط زیست به شمار می رود و می توان با استفاده از آن محصولاتی مانند کیسه های غذا ساخت و روانه بازار نمود.

  • هرگز فاسد نمی شود

موم زنبور عسل حاوی یک ماده محافظ طبیعی می باشد که از موم زنبور عسل در برابر خراب شدن محافظت می کند. این ماده محافظ، به وسیله زنبورهای عسل با ترکیب رزین درخت با پوسته‌های موم و گرده ساخته می شوند.

  • جایگزینی عالی برای پلاستیک

موم زنبور عسل جایگزینی سالم و بی ضرر برای پلاستیک است و بهترین گزینه برای نگهداری مواد غذایی می باشد. این روکش‌های طبیعی برای محافظت و نگهداری مواد غذایی، جایگزین بسته بندی پلاستیکی می شوند.  به دلیل خاصیت ضد آب بودن آن، رطوبت ناخواسته را از مواد غذایی خارج می کند و در عین حال رطوبت طبیعی غذا را نگه می دارد. علاوه بر این،خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی آن، باکتری‌ها و میکروب‌ها را از  غذا دور می کند.

خواص موم بیزوکس

نحوه نگهداری موم زنبور عسل

نحوه نگهداری ورق موم عسل در هوای سرد و گرم متفاوت است. در فصل‌های سرد سال، ورق‌های طبیعی موم، شکننده می شوند و ترک می‌خورند. پس بهترین کار، قرار دادن آن برای چند ساعت در کنار وسایل گرمایشی می باشد تا نرم تر شوند. قبل از رول کردن جهت انعطاف پذیری بیشتر ورق ها، از سشوار استفاده کنید.

اما نحوه نگهداری ورق موم عسل در هوای گرم متفاوت است. در دمایی گرم موم‌ها نرم شده و به یکدیگر می چسبند پس بهتر است ابتدا بعد از خرید، به مدت حداقل سی دقیقه در یخچال نگهداری شود به جهت به تعادل رسیدن دما. با این راهکار بعد از خارج کردن آن از یخچال و گذاشتن آن در محیط طبیعی به راحتی ورق‌ها از یکدیگر جدا می شوند.

لازم به ذکر است که تابش نور خورشید سبب  تغییر رنگ موم عسل می شود. این موم به صورت طبیعی به رنگ زرد و یا زرد خیلی کمرنگ نزدیک سفید رنگ می باشد که با رنگ‌های محلول در چربی و مخصوص موم عسل رنگ می‌شوند. نور خورشید و یا لامپ‌ها، اشعه ای دارند که سبب بی رنگ شدن ورق‌های موم می شوند، پس حتما می بایست دور از نور خورشید و در سایه نگهداری شوند.

عوارض موم بیزوکس

مطالعات زیادی در زمینه خطرات و عوارض موم زنبور عسل وجود ندارد. اما ممکن است استفاده از آن برای برخی از افراد حساسیت‌هایی به وجود آورد. از این رو بهتر است زنان باردار و شیرده در مصرف آن، احتیاط‌ کنند.

1/5 - (1 امتیاز)
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *