ترمیم ظروف چوبی در خانه و نو کردن آنها شاید دغدغه بسیاری از شما عزیزان باشد. این ظروف ساده و زیبا که لذت استفاده از در آنها فراموش نشدنی است،ممکن است در اثر استفاده مداوم و عدم رسیدگی و مراقبت های لازم، به مرور خشک شوند، ترک بخورند و آسیب ببینند. برای اینکه این ظروف را بتوانید به ساده ترین روش های ممکن در خانه ترمیم و نوسازی کنید، کافی است راهکارهایی که در این مقاله ارائه شده است را دنبال کنید و ظروف چوبی دوست داشتنی خودتان را مثل روز اولشان تمیز کنید.
ترمیم ظروف چوبی آشپزخانه
- در ابتدا نیاز به کاغذ سنباده دارید تا به وسیله آنها سطح آنها را صاف کنید به طوری که لکه و خراشی روی آنها باقی نماند.
- بعد از اینکه به خوبی کار سنباده زنی را انجام دادید، پارچه ای را مرطوب کرده و روی سطح چوب را تمیز کنید تا خرده چوب ها و خاک اره های باقی مانده روی چوب برطرف شود.
- در مرحله بعد نوبت می رسد به روغن کاری. این روغن باید روغن خوراکی بدون بو باشد. به ظروف چوبی اجازه دهید تا روغن را جذب بافت خود کند و از حالت خشکی بیرون بیاید.
به طور کلی هر زمان که کمی خشکی در محصولات چوبی مشاهده نمودید، برای اینکه آسیب نبینند و خشک و شکننده نشوند، فورا آنها را روغن کاری کنید.
روغن مخصوص ظروف چوبی
شاید سوال بسیاری از شما این باشد که منظور از روغن خوراکی چیست؟ و بهتر است از چه روغنی برای روغن کاری استفاده شود؟ در پاسخ باید گفت: ” روغن زیتون، روغن مایع خوراکی و یا روغن نارگیل، بهترین گزینه برای این کار هستند. اما حتما باید از روغن بدون بو برای این کار استفاده کنید.” به دلیل اینکه ظرف مورد نظر، بوی روغن را به خود می گیرد و زمان استفاده از ظروف چوبی برای سرو غذا، بوی بدی درون آن باقی می ماند. دلیل این امر این است که این ظرف ها دارای بافت زنده و آوند هستند و به همین دلیل روغن را سریعا جذب می کنند.
به طور کلی به دلیل وجود بافت زنده و آوند در چوب ها، توصیه می شود مواد غذایی چرب در آنها سرو نشود. چرا که روغن موجود در مواد غذایی را سریعا جذب خود می کنند و مواد غذایی به بافت چوب رفته و فاسد می شود. اگر می خواهید از این ظرف ها برای سرو غذا استفاده کنید، حتما اطمینان پیدا کنید که یک لایه محافظت کننده دارند. در غیر این صورت از این کار اجتناب کنید.
نحوه ضد عفونی کردن ظروف چوبی
تمیز کردن ظروف چوبی آشپزخانه بلافاصله پس از استفاده ، سبب می شود تا باکتری ها در آنها نفوذ نکرده و تمیز و خوشبو بمانند. برای انجام این کار، می توانید از مواد شستشو دهنده خانگی مختلفی استفاده کرده و آنها را عاری از هرگونه لکه و بوی بد نمایید. در همین راستا در این بخش از مقاله، قصد داریم تا نحوه ضد عفونی کردن ظروف چوبی که به صورت روزانه از آنها استفاده می کنید یا ظروفی که قدیمی اند و به تازگی قصد دارید تا آنها را ترمیم و ضد عفونی کنید، به شما آموزش دهیم. نگهداری درست و اصولی از این محصولات چوبی، در واقع راهکاری است برای دوام، زیبایی و سلامت آنها.
محلول سفیدکننده بسیار ملایم:
قبل از هر چیز ابتدا از یک دستکش استفاده کنید تا از پوست دستتان محافظت کند. اگر قصد دارید ظرف چوبی قدیمی را ضد عفونی و تمیز کنید، به سراغ یک محلول سفیدکننده بسیار ملایم بروید. این محلول میتواند یک ضدعفونیکننده موثر باشد.
برای این کار، ظرف مورد نظر را در محلول قرار دهید تا خیس بخورد. بدین منظور یک کاسه بزرگ را به نسبت 1 به 20 با محلول سفید کننده و آب داغ پر کنید. اجازه دهید چند دقیقه خیس بخورد و سپس با آب داغ بشویید تا محلول سفید کننده به خوبی از روی ظرف پاک شود. در آخر نیز آن را با حوله خشک کنید. استفاده از محلول سفید کننده به منظور میکروب زدایی از محصولات چوبی استفاده می شود.
جوش شیرین و آب لیمو:
اگر می خواهید لکه های غذای را از بین ببرید، جوش شیرین و آبلیمو می توانند گزینه بسیار خوبی برای این کار باشند. بدین منظور، ابتدا جوش شیرین را بر روی ظرف مود نظرتان بریزید و سپس آبلیمو را به اندازه ای بریزید تا روی سطح ظرف را پوشانده و با جوش شیرین یه ماده خمیری شکل ایجاد شود. سپس آن را با دست یا پارچه روی ظرف بمالید و برای سایش بیشتر می توانید نمک را نیز به آن اضافه کنید.
هیدروژن پراکسید یا آب اکسیژنه:
گزینه دیگری که برای ضدعفونی چنین ظروفی، موثر واقع می شود، هیدروژن پراکسید می باشد. برای استفاده از آن، می توانید از یک لگن یا سینگ ظرفشویی استفاده کنید. ظرف مورد نظر را درون لگن یا سینگ گذاشته و روی آن هیدروژن پر اکسید بریزید و اجازه دهید چند دقیقه بماند تا میکروب های موجود در آن از بین برود. در صورت لزوم می توانید این مراحل را تکرار کنید.
سرکه:
خیساندن ظروف چوبی در سرکه سبب از بین رفتن بوی بد آنها می شود. بدین منظور مقدار مساوی آب داغ و سرکه را در یک کاسه بزرگ ریخته و ظرف را درون آن قرار دهید. اجاز دهید نیم ساعت خیس بخورد و سپس با آب داغ کاملا بشویید و بلافاصله با حوله خشک کنید.اگر بوی سرکه برای شما خوشایند نیست می توانید یک قاشق چای خوری آبلیمو به ان اضافه کنید. این کار را هر چند وقت یک بار انجام دهید تا ضدعفونی شده و بوی بد و کپک آنها از بین برود.
نتیجه گیری:
حال که با روش نوسازی و ضد عفونی کردن این محصولات آشنا شدید، برای اینکه همیشه نو و تمیز و خوش بو بمانند، هر چند وقت یک بار، عملیات نوسازی و ضد عفونی را انجام دهید. همچنین روغن کاری آنها را فراموش نکنید تا هم دوام و طول عمرشان بیشتر شود و هم جلا و زیبایی خود را حفظ کنند. این روغن همان طور که گفته شد، باید روغن خوراکی بدون بو باشد تا بوی روغن به خود نگیرند. چرا که چوب بافت زنده و آوند دارد و روغن را سریعا جذب می کند. توصیه می شود روغن کاری را به ماهی یک بار انجام دهید.